In Uncategorized
כמעט לכל יזם יש את הרגע הזה שהוא צועק "אֵאוּרֵקָה" וחושב על פתרון לבעיה מהותית שיש לסגמנט שלם או על צורך מסוים שבלי ספק הולך לשנות את אורך החיים שלנו.
הרגע הזה בו הוא חושב על "רעיון" נפלא לעסק, למיזם או לסטרטאפ עם צורך אמיתי וסיכויי הצלחה.
אבל מה עכשיו? איך אפשר לקחת את הרעיון הנפלא הזה שיש לכם בראש ולהפוך אותו למציאות?
בשביל להפוך את התהליך הזה לפשוט יותר בשבילכם, חילקנו אותו למספר שלבים:
  1. סקר שוק ומתחרים – בשלב הראשון עליכם לבדוק מה קיים בשוק. האם הרעיון שאתם חושבים עליו כבר קיים בצורה כזו או אחרת ואם כן מה יכול להיות היתרון התחרותי שלכם. במידה והוא לא קיים, מהן החלופות שהלקוח/צרכן שלכם משתמש בהן היום.
    חשוב לזכור כי תמיד יש חלופות ופתרונות שקיימים בשוק. גם במקרה של "שוק חדש" עם מוצר חדש, הצרכן עושה היום משהו. התפקיד שלכם הוא להבין מה הוא עושה ובאיזה פתרונות הוא משתמש היום.
    בתוך ניתוח המתחרים, עליכם להבין מהו המודל העסקי המשתמש את המתחרים שלכם. מהם ערוצי ההפצה שלהם, מהי הצעת הערך המרכזית שלהם עבור הלקוח ובמה אתם יכולים לחדש ולייצר Competitive Edge במוצר או בשירות שלכם.
  2. קאנבס מודל – המושג קאנבס מודל או באנגלית Business Canvas Model מדבר על המודל העסקי של המיזם שלכם. הקאנבס מודל בא לנתח את ההיתכנות העסקית של המיזם או השירות שלכם. בין אם מדובר ברעיון של סטרטאפ חדש או מוצר מהפכני כזה או אחר, הקאנבס מודל יאפשר לכם לקבל הבנה עמוקה יותר של העסק.
    הקאנבס מודל הוא מודל עסקי חדשני המנתח את פעילות העסק בשני רבדים משמעותיים.
    הראשון זה המוצר או השירות בפני הלקוח / הצרכן – כאן עליכם להבין מי קהל היעד שלכם, מהי הצעת הערך לקהל היעד, דרך אילו ערוצי הפצה אתם הולכים להגיע אליהם, אילו מערכות יחסים אתם הולכים לפתח איתם ועבור מה הם ישלמו לכם כסף.
    החלק השני מדבר על כל מה שצריך לקרות מאחורי הקלעים בשביל שהמודל העסקי יעבוד – כאן אנחנו מדברים על המשאבים העיקריים של העסק, פעילויות המפתח שהוא צריך להתמחות בהן והשותפויות החשובות שעליו לעשות בשביל למנף את הפעילות העסקית ולבסוף מבנה העלויות של העסק.
    ביצוע של ניתוח הקאנבס מודל כפי שצריך, יעזור לכם להבין את הצעת הערך העיקרית שלכם אל מול קהל היעד ובצורה כזו להגיע להיתכנות עסקית.
  3. ראיונות לקוח –  החלק הבא בניתוח הרעיון העסקי שלכם הוא ביצוע של ראיונות לקוח אל מול קהל היעד. עכשיו אחרי שסיימתם להכין את "קאנבס מודל" וחידדתם את הצעת הערך שלכם עבור הלקוח ומיקדתם את קהל היעד אליו אתם פונים, הגיע הזמן לבדוק זאת מול הלקוחות/הצרכנים העתידיים שלכם ולבדוק מה הם חושבים על המוצר או השירות שיש לכם להציע.
    ראיונות הלקוח צריכים להתבצע בצורה מסודרת לפי שאלות שהכנתם מראש. מומלץ תמיד לערוך ראיון "לייב" עם הלקוח ולא להסתפק רק בשליחת "סקר על…" שהלקוח ימלא. כך תוכלו להבין מהלקוח במה אתם צריכים להתרכז, מה הצורך האמיתי שלו והאם המוצר שלכם נותן מענה למה שהוא צריך. במדיה וכן, מצויין אתם בדרך הנכונה ואפשר להמשיך הלאה. במידה ולא, מבצעים פיבוט – שינוי כיוון של המוצר או שמחדדים את הצעת הערך וחוזרים שוב על תהליך הראיון מול הלקוח עד שמגיעים ל PMF – Product Market Fit שזה בעצם התאמה בין קהל היעד שלכם להצעת הערך שמתאימה לו.
  4.  וולידציה –  אחרי שסיימתם עם הראיונות לקוח והגעתם למצב של התאמה מלאה בין קהל היעד אליו אתם פונים לבין הצעת הערך שלכם לקהל היעד (PMF), עכשיו צריך מי יהיה מוכן לשלם על זה. במילים אחרות, עליכם לבצע הוכחת היתכנות לרעיון העסקי שלכם.
    אם לדוגמה אנחנו מדברים על רעיון של עסק שיש לכם בו אתם מעוניינים לבצע שיתוף בין ארון הבגדים שלכם סטייליסטיות של אופנה לנשים שמעוניינות לרכוש בגדי יד שניה. בשלב הוולידציה תוכלו להעלות דף נחיתה שמתאר את השירות עם אפשרויות שונות לתשלום.
    כך תוכלו לדעת כמה נשים יהיו מוכנות לשלם עבור השירות הזה ואיזה סכום. גם אם אין לכם מוצר ביד עדיין תוכלו לעשות זאת על ידי הצגת הקונספט העתידי של המוצר שלכם. למשל, במקרה זה אפשר להרים דף נחיתה ולרשום את סוגי החבילות המוצעות. חבילות חינם שמאפשר פניות ללא הנחה, חבילת בסיס שמאפשר פניות למעצבות עם הנחה כל קנייה וחבילת פרימיום בעלות חודשית קבועה למשך שנה שמקנה גם חברות במועדון ועד שתי פריטים לבחירה שישלחו ללקוחה אחת לחודש.
    המצב האידאלי בוולידציה מסוג זה יהיה לקחת את כרטיס האשראי של הלקוחות המעוניינות, כך שנוכל לקבל אינדיקציה אמיתית מי מעוניינת לרכוש את השירות שלנו ובעבור איזה סוג מנוי.
  5. יצירת MVP – אחרי שקיבלנו וולידציה לרעיון העסקי שלנו וראינו כי קיים צורך הגיע הזמן להפוך את הרעיון שלנו למיזם חי ועובד. בשלב זה עלינו לפתח MVP ראשוני למוצר שלנו. כשאנחנו מדברים על MVP הכוונה היא ל Minimum Viable Product או בעברית – מוצר הכרחי מינימלי.
    תהליך פיתוח ה MVP מתבצע בעיקר על פי שני פרמטרים עיקריים: נחיצות ותדירות.  כאן אנו צריכים לבדוק מה כמה הבעיה מהותית עבור הלקוח שלנו וכמה פעמים היא חוזרת על עצמה, כאשר המטרה היא לבחור את הפיצ'רים לפיתוח שיתנו מענה למשהו שהוא גם מהותי וגם חוזר על עצמו בתדירות גבוהה.
ביצוע של כל השלבים האלו על הצד הטוב ביותר הוא לא פשוט. עליכם לשבת ולהשקיע זמן, אנרגיה ולא מעט שעות של תסכול בשביל להפוך את הרעיון שיש לכם בראש למוצר חי ובועט. אולם, במידה ותעשו זאת על הצד הטוב ביותר ותעבדו על פי השלבים הללו בצורה מסודרת, הסיכוי שלכם להצליח יגדל בצורה משמעותית.
במידה ואתם מעוניינים עזרה בניתוח הרעיון העסקי שלכם ובחשיבה על קונספט מנצח, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לבצע איתכם
שיחת ייעוץ והכוונה ללא עלות.
אולי יעניין אותך